Privatnost profila...Da li smo bezbedni?

Ići dole

Privatnost profila...Da li smo bezbedni?

Počalji od TheNenchy taj Čet Avg 12, 2010 7:25 am

Privatnost profila...Da li smo bezbedni?
Privatnost ličnih podataka sa Facebook profila i njihovo eventualno
neuviđajno korišćenje od strane drugih je goruća tema ovih dana. Čak su
i ameri koji koriste Facebook, poslovično nezainteresovani za takve
stvari, postali zabrinuti a to ipak znači da u toj priči nešto ne
štima. Predstaviću vam ovde neka rešenja za to.

Velika većina nas koristi Facebook i to za razne namere: da se bude u kontaktu sa osobama koje su daleko, da vidimo ko šta radi, sluša, gleda, voli, mrzi, kojoj grupi se pridržio, koje igrice igra i slično. Ali činjenica je da je Facebook kompleksan internet servis koji je u najvećem slučaju korišćen od strana laika. Facebook je servis kreiran od strane informatičkih studenata namenjen upravo njima, akademskim građanima, ali ga danas u svetu velikom većinom koristi mnogo korisnika. Odatle se javlja problem u sagledanju stvari između kreatora socijalne mreže i njenih korsnika, od kojih većina nije ni svesno kako i koliko treća lica (mogu da) objavljuju i (mogu da) koriste njihove lične informacije. Naravno, redovne promene opcija privatnosti po default-u samog Facebooka ne olakšavaju stvari, to je već duga priča, ali na nama korsnicima je da budemo oprezni i vodimo računa o svojoj privatnosti.

Evo dva sajta koji vam mogu pomoći u tome da sagledate koliko je vaš profil "ranjiv". Prvi je Profile Watch i pomoću njega možete jednim klikom da vidite koje su vaše informacije dostupne celom svetu sa vašeg Facebook profila. Nakon odlaska na sajt imate dve mogućnosti da proverite bezbednost profila: ili se ulogujete preko Facebook Connecta ili ubacite URL adresu vašeg profila. Rezultat će biti isti: Za tili čas ćete dobiti rezlutate sa spiskom svega onog što je na tacni javnosti i u levom uglu brojčanu ocenu bezbednosti vašeg profila. Ispod dotične ocene imate nekoliko linkova na kojima imate savete kako da popravite stanje stvari.
Drugi servis je Reclaimprivacy. Nakon odlaska na sajt možete aktivirati uslugu prateći uputstva sa sajta ili da jednostavno direktno u polje za web adresu vašeg pretraživača nakon logovanja na vaš Facebook profil ukucate odgovarajuću skriptu:
Kod:

javascript:(function()var script=document.createElement('script');script.src='http://static.reclaimprivacy.org/javascripts/privacyscanner.js';document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(script);)()

Ukoliko vam na nekom browseru baguje, idite na Google Chrome.
Zaključak je da Facebook slabo brine o našoj privatnosti.

Article writed By: Nenchy

TheNenchy

Broj poruka : 66
Datum upisa : 03.08.2010

Pogledaj profil korisnika http://shannenandrose.forumsr.net

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu